Waarom wolt mijn trui op?

Emmanuelle Behets – 25 januari 2022

“Help, mijn trui begint te pluizen…”

Je wil je favoriete trui aandoen maar die blijkt volledig op te wollen? Je kent het wel. Zo van die bolletjes die op je trui liggen en hem er versleten doen uitzien. Iedereen heeft dit wel al voorgehad. Verdorie! Waarom toch? Slechte kwaliteit?
“Ik had er toch wel wat voor betaald…!”

Laten we alvast één groot misverstand de wereld uithelpen. Opwollen, pluizen of ook wel pillen van een trui heeft eigenlijk niks te maken met de kwaliteit en prijs van je kledingstuk maar alles met het materiaal waaruit je kledij is gemaakt. Wol, acryl en viscose pluizen bijvoorbeeld snel. Katoen, zijde en denim hebben dat veel minder.

Dat heeft te maken met de draad waaruit je kledingstuk is gemaakt. Elke draad heeft een bepaalde opbouw en een richting. Woldraad is ook minder samenhangend dan van bvb. katoen. Wanneer 2 delen van je wollen trui met elkaar in aanraking komen, komen 2 richtingen tegen elkaar te wrijven en ontstaat er een reactie waardoor er bolletjes ontstaan.


Opwollenpluizen of ook wel pillen van een trui heeft niks te maken met de kwaliteit en prijs van je kledingstuk maar alles met het materiaal waaruit je kledij is gemaakt.”

Die bolletjes kunnen al ontstaan na een paar keer dragen. Bij harige wol gaat dat zelfs nog iets sneller. Tijdens het dragen ontstaan die bolletjes of pluisjes door wrijving. Veel voorkomende plaatsen zijn onder de arm en op de borst.

Ook bij het wassen ontstaan pluisjes, door wrijving in de wasmachine, daarom is het aangeraden wollen kledij te wassen in een waszakje en op een laag wolprogramma en vloeibaar wolwasmiddel. Was wol ook niet te veel, dat is er niet goed voor.

Steek je trui zeker nooit in de droogkast, dit om nog meer wrijving te vermijden (voor wol is dat sowieso uit den boze, want wol is veel te delicaat en kan hierdoor krimpen).

image-knitwear-stoel-stockfoto.jpg
Wat kan je nog doen?

Vermijd wrijving wanneer je bvb. een riem op je favoriete viscose jurk draagt of een rugzak op je lievelingstop. Hoe minder wrijving, hoe minder snel pluizen.

Tegenwoordig hebben verschillende huishoud elektromerken ook een trimmer of pluizendief in hun assortiment waarmee je zo’n pluisjes kan verwijderen. Een soort scheerapparaatje. Gooi dus zeker die trui niet te snel weg maar geef hem een trimbeurt. Je trui zal er weer als nieuw uitzien en zo verleng je de levensduur ook van je favoriete kledingstuk! Super toch!

Kocht je eerder een trui bij Mais Oui die ondertussen aan een trimbeurt toe is en twijfel je hoe je ermee aan de slag moet? Kom er eens mee langs en we doen dit graag voor jou.*

Trui-Pluizen-voor-het-trimmen.jpg
VOOR: Trui pluizen
Trui-Pluizen-na-het-trimmen.jpg
NA het trimmen met een pluizendief

* Dit is een service die we aanbieden. Om begrijpelijke redenen doe, we dit enkel bij kledij die bij ons aangekocht werd.

Wil je nog meer lezen? Lees onze blog over ons bezoek aan Parijs

Blijf als eerste op de hoogte

Ontvang de MAIS OUI trends & inspiratie en 5% korting bij je eerste aankoop

De waardering van mais-oui.be bij Trustprofile Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 171 reviews.
Add to cart