CategoriesInspiratie Onderhoud

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes.

laagjes_joey-friends.png

Charlotte Behets – 16 december 2022

Slecht weer bestaat niet.

Terwijl het buiten vriest dat het kraakt, blijven we op ons hoede voor hoge energierekeningen. En dus proberen we met z’n allen de verwarming toch iets lager te zetten zonder kou te lijden. In Zweden zeggen ze: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Wablief? Juist, slecht weer bestaat niet, slechte kledij wel. Of hoe je met de juiste kledij geen last hoeft te hebben van de koude. 

Onze tips?

Begin met laagjes. Maar eigenlijk gaat het niet noodzakelijk om de hoeveelheid laagjes. Het gaat om de juiste laagjes. Start met een aansluitend onderlijfje met lange mouwen dat je in je broek steekt. Zo blijft de lucht tussen je lijf en de stof goed zitten en blijft deze lekker warm. Trek er iets losser over en steek ook deze in je broek. Daarna kan je verder laagjes opbouwen. Een warme wollen trui erbovenop. Meestal eindig ik met een lange gilet als ik van thuis werk. Ik noem het mijn kantoorpull. Praktisch en ook een beetje gezellig. Moet je naar buiten? Draag een winddichte jas. En vergeet je uiteinden niet. Zorg voor warme kousen, handschoenen en een leuke muts. En zo kan je zelf genieten van die mooie winterdagen. 

Wol prikt. En nu?

In de winkel horen we vaak van klantjes dat ze wol niet verdragen, omdat het prikt. De ene persoon is hier ook gevoeliger aan dan de andere. Met de juiste laagjes heb je dit probleem zo opgelost. Een wollen trui draagt namelijk niemand op zijn bloot vel. Het zou dan ook zonde zijn om geen wol te dragen, gezien deze stof de warmte zo goed vasthoudt. Door de geschubde structuur, blijft de lucht beter hangen, wat opnieuw voor een betere isolatie zorgt. 

Ook thermisch ondergoed is zo’n winner. De vezel die hier gebruikt wordt en de dichte structuur van de stof, moeten de warmte goed vasthouden.

Bewegen als je koud hebt.

Daarnaast is bewegen natuurlijk heel belangrijk. Want als je beweegt, warmt je lichaam de laagjes van binnen uit goed op en zo hou je het lekker warm in je kleren. Goed voor de geest én het lichaam dus. 

Van al dat bewegen, zou je wel eens kunnen beginnen zweten. En dan koelt je lichaam af. Da’s natuurlijk niet de bedoeling. Trek dan zo snel mogelijk verse kleren aan. Want eens de koude in je lijf zit, vraagt het veel meer energie om opnieuw warm te krijgen. Wist je trouwens dat wol de enige stof is die warmer wordt wanneer ze vocht opneemt? Het heeft het vermogen om tot 30 procent van het eigen gewicht in vocht op te nemen, vooraleer het nat aanvoelt. Bij polyester is dat maar 6 procent, voor katoen een 7 à 8 procent. Wol geeft dus minder snel dat natte, koude gevoel.

Zin in inspiratie?

We tonen je alvast graag onze knitjes. Zodat je de koude dagen met een warm gevoel kunt trotseren.

Blijf als eerste op de hoogte

Ontvang de MAIS OUI trends & inspiratie en 5% korting bij je eerste aankoop

De waardering van mais-oui.be bij Trustprofile Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 160 reviews.
Add to cart