Eco Wednesday?
Sinds de start van MAIS OUI in oktober 2016 was het belangrijk voor ons om aandacht te besteden aan duurzaamheid en ecologie.
Vandaag de dag is de mode industrie nog altijd een van de meest vervuilende sectoren in de wereld. Met name de so called fast fashion heeft hier een enorme duit in het zakje. Grote ketens die elke week volledig nieuwe collecties aanbieden waardoor we bijna over “ wegwerpmode” spreken.
Als kleine speler in deze grote industrie vinden we het belangrijk om aandacht te hebben voor het duurzame, ecologische en lokale aspect van mode. Met MAIS OUI bieden we een aantal modemerken aan die daar al grote stappen in gemaakt hebben.
We stellen ze graag even aan je voor:
Dit onafhankelijke en internationale merk is ontworpen door de Luikse Justine God. Ze richtte haar modehuis op in 2016, nadat ze als inkoper voor een groot merk reeds achter de schermen van de mode-industrie gewerkt had. De niet altijd verantwoorde productie was voor Justine het zaadje om haar eigen brand te Imprevu te lanceren. Zich bewust van de huidige omstandigheden, lanceerde ze haar project om een artisanaal, ethisch merk uit de grond te stampen.
Imprevu werkt in beperkte oplages, met kleine maandelijkse drops die met de tijd mee gaan. Alle kledij wordt geproduceerd in Europa. Kenmerkend voor Imprevu: unieke prints en stijlen, én er is géén overaanbod: wanneer een item sold out is, is het ook echt sold out.
M.Moustache is een Frans schoenenmerk dat hun schoenen hoofdzakelijk in Portugal laat maken. Ze gaan er prat op om zo ecologisch mogelijk te werk te gaan voor het ontwerpen van hun schoenen. Ze werken met een eigen fabriek in Portugal. Wanneer er nood is aan nieuwe voorraad, kunnen ze snel schakelen, waardoor ze nooit grote overschotten hebben.
Via hun (re)colte programma hebben ze voor hun sneakers een zool ontwikkeld die bestaat uit volledig gerecycleerde schoenen. Oude schoenen worden in hun shops in Frankrijk verzameld, herwerkt tot schoenen, schoenzolen, maar ook gebruikt door circulaire bedrijven om er isolatie en speeltuingronden mee te produceren.
Daarnaast werken ze aan volledig vegan schoen, waarvan wij al een test model in de winkel hadden, die het heel goed heeft gedaan. Deze zijn ze nu verder aan het verfijnen.
Wearable Stories is een Belgisch modemerk dat gekend staat om haar tijdloze en sobere stijl.
Ze werken zoveel mogelijk met natuurlijke materialen van gekende oorsprong.
Ze willen een zo eerlijk mogelijk product maken en werken hiervoor samen met fabrikanten uit Europa (Portugal, Polen, Italië en Roemenië). Het merk streeft naar een langdurige samenwerking met hun fabrikanten. Ze hebben dit nauwe contact om er zeker van te zijn dat er goede werkomstandigheden en eerlijke lonen kunnen worden.
Lab Dip is ons broekenmerk waar we al sinds het begin mee samenwerken. Hun design en sales ateliers zijn gevestigd in Parijs.
Voor Lab Dip, als jeans en broekenmerk, is ecologisch verantwoord ondernemen van cruciaal belang. Jeans staat gekend als een enorm vervuilend kledingstuk. Lab Dip creëert items die elk seizoen terugkomen, dus niet gesoldeerd worden en op deze manier duurzaam blijven.
De stichters van Lab Dip hebben Chinese roots, de productie van de kledij gebeurt in Shanghai. 95% van de Labdip-kledij wordt gemaakt in de werkplaatsen van mevrouw Wang: een fabriek die zich inzet voor een maatschappelijke en eco-verantwoordelijke aanpak, die meerdere keren per jaar wordt gecontroleerd door onafhankelijke organisaties. Transport verkiezen ze per trein, boven boot of vliegtuig.
Het enige merk, designed én geproduceerd in België. Griet creëert met Wolvis poëtisch breigoed.Haar limited editions sjaals worden gekenmerkt door ongebruikelijke kleurencombinaties en luxueuze texturen.
Alle sjaals worden geproduceerd door een klein familiebedrijf in West-Vlaanderen, vlakbij haar ontwerp studio in Gent.
Wol is een hernieuwbaar product. De wol voor Wolvis wordt geschoren in Australië en de Himalaya. Het Öko-Tex-certificaat garandeert de afwezigheid van schadelijke stoffen bij de productie van de wol. Wolvis houdt de vraag van de markt nauwlettend in de gaten door het produceren van limited editions en te werken met een kleine voorraad. Geen enkele Wolvis zal worden verspild.
6. LesElles
Ons andere sjaalmerk, LesElles, heeft ook een mooi verhaal. LesElles is een Belgisch sjaalmerk met aandacht voor duurzaamheid door het gebruik van overschotten van hoogwaardige garens.
Bij Leselles knitwear worden enkel alleen de beste, hoogwaardige mohair overschotten gebruikt en ze kiezen er bewust voor om geen plastic te gebruiken bij het verpakken of tijdens transport.
We merken dat er een grote shift aan het komen is bij de mode merken. Vooral de kleine merken kunnen niet anders dan ook op deze trein mee te gaan. Dit zien we vooral in het gebruik van nieuwe ecologische materialen, het creëren van collecties die langer meegaan door ze als Essentials te gaan benoemen. Deze collecties komen dan niet in solden, waardoor ze een tijdloos karakter krijgen.
Neem een kijkje op onze webshop. Voor Eco Wednesday zetten we graag onze meest duurzame merken in de kijker. Op dinsdag 17 mei en woensdag 18 mei geven we die merken graag een duwtje en bieden we 10% aan in de winkel én de webshop om ze te leren kennen. Gebruik ECODAY bij checkout.
Categorieën
Blijf als eerste op de hoogte
Ontvang de MAIS OUI trends & inspiratie en 5% korting bij je eerste aankoop